Hemmaträning och dess fördelar

Allt mer människor upptäcker hur enkelt och smidigt det kan vara att träna hemma ibland. Istället för att alltid behöva ta sig till ett gym eller annan träningsanläggning kan man faktiskt träna en stor del av kroppen i hemmet.

Fördelar med att träna hemma

Den största fördelen med att träna hemma är troligtvis att man tjänar tid och ansträngningar. Beroende på hur långt bort man bor från sin träningsanläggning kan det dels ta lång tid men även vara ganska jobbigt att ta sig tid. Kanske måste man sitta i en bilkö i 30 min eller cykla 8 km. Tränar man hemma slipper man alla dessa ”umbäranden” och kan när som helst utföra sitt träningspass.

En annan fördel är att man får avskildhet. Det kanske kvittar för många, men för andra kan det vara lite jobbigt att behöva träna vissa övningar framför andra på ett gym till exempel. Även när man ska börja testa nya övningar kan det vara skönt att göra det i hemmets vrå och endast riskera misslyckanden för sig själv.

En tredje fördel är att det är väldigt billigt, i alla fall i längden. Allt du behöver är lite enkla träningsredskap, till exempel en medicinboll (du kan såklart köpa många och dyra också). När du väl köpt dina redskap har du dem för gott istället för att betala en månadsavgift på en träningsanläggning.

Ett urval av bra träningsredskap för hemmaträning

Som sagt kan man köpa alla möjliga sorters träningsredskap för sitt hem. Man kan bygga ett komplett gym om man vill, men då blir det såklart väldigt dyrt. Det vi istället förespråkar är ett par relativt enkla och billiga redskap som främst utnyttjar den egna kroppen på ett effektivt sätt.

Pilatesboll och medicinboll är bra redskap för hemmet

  • Medicinboll. Självklart måste vi nämna medicinbollen i denna lista. Det är ett utomordentligt träningsredskap för hemmet. Träna styrka, explosivitet och koordination för kostnaden av 1-2 månader på ett gym! Läs mer om olika övningar här.
  • Träningsband. Ett träningsband, även kallat TRX band, är perfekt för hemmaträning. Du använder din kroppsvikt på ett finurligt sätt för att träna massvis med olika övningar. Många övningar påminner starkt om klassiska styrkeövningar såsom bänkpress, knäböj med mera.
  • Balansplatta/balanskudde. Med en enkel balansplatta övar du upp din styrka och stabilitet i främst ben men även core. Det kanske känns verkningslöst i början men efter bara några veckor bör du se resultat!
  • Pilatesboll. En pilatesboll/gymboll/träningsboll är också med i denna lista tack vare sina utomordentliga fördelar vid hemmaträning. Träna balans och styrka i din core med detta smarta redskap.

Sammanfattning

Det finns stora fördelar med att träna hemma som ni ser ovan. Men med det sagt är ju inte världen svart eller vit. Man kan med fördel kombinera sin hemmaträning med träning på gym eller annan träningsanläggning ibland. Dels för det sociala men även för att få ett större utbud av övningar och träningsmöjligheter.

Lämna en kommentar